Wenche Foss og Tommeliten


Wenche Foss sønn, Tommeliten (1953), var født med downs syndrom. Mye kan sies, jeg tror jeg lar artikkelen snakke for seg selv..

..-men at hun har vært en viktig stemme for oss som også har ds-barn, er helt åpenbart..
Hentet fra artikkel:

Wenche Foss er de svakes forsvarer. Hennes ønske er at alle mennesker skal bli møtt med respekt. Derfor går hun gjerne i bresjen for mennesker som faller utenfor det gode selskap slik som uteliggere, homofile og psykisk utviklingshemmede eller åndssvake som Wenche Foss velger å kalle dem.

Jeg har jobbet for åndssvakesaken hele mitt liv. Psykisk utviklingshemmet og Dissimilis er nye ord for meg. Jeg fikk jo bare beholde Tommeliten i fire og et halvt år, sier Wenche Foss og blir stille.

Å miste et barn er vel noe av det verste som kan hende.

Tenkte du noe på Gud da det skjedde med Tommeliten?

Nei da, det ordnet vi sammen, Gud og jeg. Skje din vilje, sa jeg. Jeg tror det var en mening med det, jeg tror ikke jeg hadde kunnet gjort så meget for åndssvakesaken hvis Tommeliten hadde levd.

Nærmer meg døden. Hun blir stille igjen.

Du er nødt til å lete etter en mening i det. Tommeliten fikk leukemi, det kunne man ikke gjøre noe med da. Da var det bare å akseptere situasjonen og si «Nei, hvis du ikke orker mer Tommen, så sier vi det,» hvisker Wenche
 
 
Hvil i fred kjære Wenche, en sjelden kvinne med et stort og vakkert hjerte

 

-Monica-

 

13 kommentarer

siljeirenehobby

31.mar.2011 kl.09:11

Ja hun var et vakert og godt menneske på mange måter!

anettesbokboble

31.mar.2011 kl.09:18

Åh, så vakkert! Wenche var virkelig et utrolig menneske, så sammensatt på alle måter. Og med et hjerte for alle <3 For et par dager siden så jeg et program om henne på NRK der hun fortalte om Tommeliten, og det ble samtidig vist flere bilder av dem sammen. Så utrolig nydelig han var, så urettferdig at han ikke fikk bli mere enn fire år. Jeg kan ikke se slike ting uten å gråte, men det var bare godt å gråte litt. Savnet onkel gjorde jeg også. Men natt til i går drømte jeg om både han og Sture. At jeg så film av dem mens de spilte teater da de var ungdommer. En liten hilsen fra onkel til meg tror jeg <3<3<3

Monica Myrvang Friis

31.mar.2011 kl.09:20

siljeirenehobby: Det var hun virkelig, og for oss som har en liten engel med DS, har hun betydd mye!

Monica Myrvang Friis

31.mar.2011 kl.09:27

anettesbokboble: Så sant, og så veldig urettferdig. I dag har de heldigvis kommet mye lenger.

Jeg blir også så rørt og berørt av sånne artikler, vi kjenner oss vel begge litt igjen, ettersom vi har noen med ds som betyr og har betydd uendelig mye i livet vårt :) artig at du drømte om dem, de er med oss i hjertet vet du, de gamle sjarmørene :)

Skulle gjerne sett det programmet forresten, kanskje jeg finner det på nett..

anettesbokboble

31.mar.2011 kl.09:34

Ja, jeg tror det var et minneprogram på mandag eller tirsdagskveld, så det ligger nok sikkert ute på NRKs nettsider. Gamle sjarmører er virkelig de rette ordene for disse to <3<3 :)

Siv`s blogg

31.mar.2011 kl.09:37

WEnche Foss var en engel. Hun hadde sine meningers mot og var på den rette siden av mange saker.

Ninaforfatter

31.mar.2011 kl.10:52

Takk for et vakkert innlegg! Sitter og feller tårer her nå. En jeg jobbet sammen med en gang mistet sin 5 år gamle sønn, han hadde fått RS-virus. På fredag var jeg i begravelse til en 18-åring som tok livet sitt etter å ha slitt mye med mørke tanker. Det var en tung og tøff begravelse. Bare tanken på den sorgen foreldrene sitter igjen med setter meg helt ut...

Man skal glede seg over alle dagene, leve livet og smile.

Wenche Foss var en flott dame! :-D

sigridfraenget

31.mar.2011 kl.11:19

Takk for et nydelig innlegg. Wenche var en bemerkelsesverdig dame, og hun satte fokus på mange viktige ting. Tenker at det nok var minst like tøft da som nå å få et DS-barn, for verden har tross alt blitt litt mer åpen, selv om vi skal ha alt så perfekt... Jeg har fått lov til å bli kjent med noen med DS og andre utviklingshemninger, og de er noen riktige engler alle sammen! De har beriket livet mitt.

Bondekjerringa

31.mar.2011 kl.11:25

En meget klok kvinne :)

roffens

31.mar.2011 kl.12:56

Min Morfar hadde ei søster med ds. Den gangen ble jenta sendt bort til et hjem, hvor hun levde til hun ble 12 år. Ingen av etterkommerne til søsknene hennes viste hvordan hun hadde det, hva hun gjorde osv...Hun ble rett å slett et glemt barn, kun et begrep i den familien.

Jeg tror den generelle holdningen Wenche Foss hadde ovenfor alle typer mennesker, og spesielt "åndsvake" har gjort Norge til et bedre sted å bo. Hennes navn og historie håper jeg blir et pensum på skolen i fremtiden. Vi har alle noe å lære av denne damen.

Monica Myrvang Friis

31.mar.2011 kl.13:58

roffens: Det er bare til å grine av historien din..-det er godt verden går videre, og for egen del er jeg glad vi kan leve i et land som Norge.

Wenche Foss som Pensum i skolen; Dagens fineste tanke..Dèt håper jeg også!! :)

venkesstrikk

31.mar.2011 kl.21:29

Flott dame som turte å snakke de minstes sak. Imponerende

Monica Myrvang Friis

01.apr.2011 kl.12:45

venkesstrikk: Ja, strålende dame på så mange måter :)

Skriv en ny kommentar

Monica Myrvang Friis

Monica Myrvang Friis

37, Arendal

Nordlandspie i sør. Er gullsmed av yrke, men for tiden hjemme med en skjønn jentebaby. Er også mamma til vakre Ingrid med Downs syndrom på 2år, og til stor-jenta mi på 16. For å være sikker på å ikke ha fritid, har min mann og jeg kjøpt oss hus fra 1924 som er under seriøs oppussing! Her finner du en litt annerledes mammablogg, masse bilder og ellers smakebiter fra mine dager og tanker. Velkommen!

Kategorier

Arkiv

hits