Tegnspråk-kurs

Der var svømmingen til minsten og meg ferdig for denne gang, så da er det innom i heimen og få seg litt næring i stor og liten kropp før vi haster videre på kurs i tegn-til-tale.

Hensikten er for Ingrid å kunne kommunisere bedre med omverden, ikke fordi hun har problemer med hørselen, men med downs er det forventet at hun vil ha en forsinket språkutvikling. Her prøver vi altså å være i forkant, og å tydeliggjøre vårt muntlige språk ved å underbygge det med tegn i tillegg.

Vi har fulgt dette kurset noen uker nå. Vi lærer ord, vi lærer å stave, og vi setter sammen hele setninger. Læreren vår, Janne, er spesialpedagog og utrolig flink å få oss småstive voksne til å kaste seg utpå gestikulering og tegnsetting.

Ingrid har allerede begynt å bruke tegn selv. Hun ber om mat og hun forteller når hun er tørst eller trøtt og vil sove. Hun kan tegn for bil, buss, jobbe, svømming..etc og hun forstår mye mer enn hun setter tegn til foreløpig. Hun "babler" en del med hendene, og det er ikke alt vi forstår ennå, men sånn er det jo for alle småbarn, bare at Ingrid babler både med hender og med tale.Dette er en del av opplegg vi følger, for å stimulere Ingrids utvikling. Det er utrolig lærerikt for både mormor(som også har deltatt litt) storesøster og foreldre. Lillesøster på 8 mnd har vi også begynt litt med, for kommunikasjonen søstrene i mellom er jo kjempeviktig, og heldigvis at verden går videre og vi kan få slike hjelpemidler for bedre å forstå hverandre :)Så hurra for Ingrid ♥ og alt hun lærer oss :)

 

Har du noen erfaring med tegnspråk eller tegn-til-tale? Vi synes dette er både artig og inspirerende, og selvfølgelig til stor nytte!

 

Har du noen erfaring med bruk av tegn-til-tale eller tegnspråk?Fredagshilsen ut i det store blogglandskap

fra Monica

21 kommentarer

emil & oss <3

13.05.2011 kl.12:48

Ja vi får også kurs i tegn-støtte tale. Det er utrolig lærerikt, å jeg merker at når jeg bruker akkurat likt tonefall og tegn når jeg skryter av han, så forstår han det,å han blir så utrolig glad :D

Vi bruker en del tegn, egentlig alle tegn vi kan, har lastet ned en app på iphonen, ordbok, så en kan bare trykke inn ordet, så kommer video av ordet! Genialt :D!

Hun some r vår "lærer" har selv en sønn med down å det er så utrolig lærerikt at hun kan fortelle om sine erfaringer, sine tanker, sine tips etc.. Det er helt fantastisk!

Så bra småen har begynt med tegn selv! Emil vinker og klapper for seg selv, men ellers bruker han ikke tegn enda! Er spennende å se hvor mye etterhvert forstår!

Lykke til på kurs ;)

farmoringrid

13.05.2011 kl.12:50

Dette høres virkelig spennende og nyttig ut. Tenk om vår Randi hadde hatt slike muligheter da hun var liten! Jeg har ikke selv erfaing med Tegn-til-tale, men mange i Hørsellaget bruker det og anbefaler på det sterkeste å lære det. Jeg er enda på vurderings stadiet.

Anny

13.05.2011 kl.12:50

Hei. Dette vil dere ha stort utbytte av. Vi har ei lita Downs prinsesse på 3 år og vi har brukt tegn siden hun ble født. Hun kommuniserer nå både gjennom tale og tegn....og hun gjør seg godt forstått... Gled dere og bruk det dere lærer aktivt.

Grete

13.05.2011 kl.13:32

Dette har jeg stor tro på :) blir spennende å følge med på utviklingen :)

roffens

13.05.2011 kl.14:21

Så søte bilder av Ingrid! :)

Da dattera mi startet i første klasse, så fikk hele klassen opplæring i tegnspråk, slik at de kunne snakke med Kristine i deres klasse. Kristine har også downs Syndrom. De som var i barnehage sammens med Kristine, fikk også enkel opplæring i tegnene til Kristine. Et kjempehjelpemiddel for det sosiale samspillet i klassen :) Det var også til stor hjelp for oss foreldre under bursdager og slikt, at de andre barna kunne fortelle oss at Kristine ville på do, eller ha mere mat/drikke og slikt. På den måten kunne Kristine være med på alt, uten at en av foreldrene måtte følge henne.

Tone

13.05.2011 kl.15:41

Hei Monica!

Fin blogg du har fått deg :-) Så flott at dere får tilbud om tegn-til-tale-kurs, og ikke minst at dere bruker tegn i dagliglivet. Det er en helt super måte å støtte opp under Ingrid sin språkutvikling. Jeg lurte bare litt på om dere har vært borti Karlstadmodellen og Irene Johanson? Det er veldig "hot" her i vår region via Spesialpedagogisk senter i Nordland. Opplegget er laget med utgangspunkt i barn med Down syndrom, og TTT inngår som en integrert del.

Hilsen Tone i Sandnessjøen

Sofie

13.05.2011 kl.16:46

Så bra! Jeg jobbet med en jente med downs syndrom i min første praksis som ergoterapistudent. Der brukte vi mye tegn-til-tale og det hjalp alle rundt henne å kommunisere. Utrolig skjønn jente, og vi kosa oss veldig :)

Kjempefint at dere tar tak i det tidlig, det gir jo de beste forutsetninger både for Ingrid og for dere rundt :)

Monica Myrvang Friis

13.05.2011 kl.17:07

emil & oss: Hei Linnis og takk <3 Den appen har jeg hørt om, så det må nok bli iphone her også snart..-selv om jeg har vært fryktelig tverr på det med touch-telefon... Jaja, noen ganger får en vel svelge en bitteliten kamel ;)

Genialt med en lærer med personlig erfaring. Vår lærer er spesialpedagog i bhg tilpasset hørselshemmede, og det funker strålende, ikke minst fordi hun er et herlig menneske også :)

Glad vi startet tidlig med tegn, men nå har vi tatt det et steg videre, og fått utvidet ordforrådet betraktelig. Fint å kjenne at man er et steg foran :)

Monica Myrvang Friis

13.05.2011 kl.17:08

farmoringrid: Jeg vil veldig anbefale deg å gjøre det om du har muligheten! Veldig! :) Stor klem

Monica Myrvang Friis

13.05.2011 kl.17:11

Anny: Så deilig å høre om andre som har gode erfaringer med tegn. Jeg har vært veldig spent på hvordan dette skulle bli.

Vi har egentlig brukt tegn på de mest dagligdagse situasjoner/ting siden hun var baby, men nå var det på tide med et større reportoar, og det har vi heldigvis fått. Hurra :)

Monica Myrvang Friis

13.05.2011 kl.17:14

roffens: Takk <3 ..-og for en flott historie! Dette er jo akkurat sånn en håper det skal fungere :))

Monica Myrvang Friis

13.05.2011 kl.17:19

Tone: Hei, superkoselig å høre fra deg Tone. Hadde faktisk en kjapp prat med Renate i dag tidlig, og kjenner litt på at det hadde vært på tide med en tur snart :)

Her jobbes det etter Karlstadmodellen både i bhg og hjemme. Tror det har blitt den modellen som liksom "gjelder" i dag, og så er det godt for oss rundt å ha et system som rammer for oppfølging :) så jess, hot her også :)

Monica Myrvang Friis

13.05.2011 kl.17:24

Sofie: Så fin historie :) Vi har hatt flinke spesialpedagoger, som har vært tydelige i budskapet..-og godt er det! Når en plutselig får et barn med behov utover det opplagte, er det så viktig at noen med kunnskap hjelper til med å fortelle hva som er til barnets beste..-for som foreldre vil man jo bare gjøre alt i ens makt for at barnet skal ha de beste forutsetningene, men de fleste av oss er jo ganske blanke i starten :)

I gode og onde dager!

13.05.2011 kl.21:16

Jeg vokste opp sammen med en døv litt tilbakestående onkel. Han lært aldri døvespråk, men vi hadde et eget og det fungerte bra mellom oss. Halvard døde fro tre år siden og jeg savner han hver eneste dag. Ingrisd er kjempesøt. Av erfaring vet jeg at vi er blitt rikere av å ha Halvard i livet vårt og det er jeg takknemlig for...

Viktoria Marie

14.05.2011 kl.18:37

For et utrolig godt tilbud! Er jo kjempebra at dere benytter dere av det. Helt klare flere som burde gjøre det. Og søte Ingrid er jo så nydelig :-D

Miriam

16.05.2011 kl.00:39

Er utdannet vernepleier, men lærte ikke så mye om det i studiet. Jeg og tre studievenninner ville sette litt fokus på det at vi ikke fikk så mye om ulike kommunikasjonsmåter ila studiet. Derfor skrev vi bacheloren om kommunikasjon for brukere uten språk. Da skrev vi om rolltalk, pictogram, tegn til tale og andre kommunikasjonsmetoder. Og nå, i ny jobb, har jeg veldig mye bruk for det! Så må lære meg mer om det nå. Prøver og prøver. Etter ei uke har jeg allerede fått inn ti tegn i hendene mine, men ttenger mye mer. Uvant å kommunisere med hendene, men blir for håpentligvis mer vant med det etterhvert :) Ser jo hvor drevne mange av kollegene mine er. Noen SYNGER med hendene! *drømmer om å bli flink* :) Ha ei fin uke! Kjekt å lese om hvordan det er å være foreldre til ei med DS, jeg vet jo kun hvordan det er å jobbe med mennesker med DS, så liker godt at foreldre med anderledes(hvis man kan bruke slike ord...) barn blogger :) :)

Henriette

22.05.2011 kl.01:49

Så bra, det må jo være god trening det :)

Jeg skal bli helsefagarbeider, også vil jeg jobbe med psykisk utviklingshemmede, så jeg prøver å lære meg tegnespråk på egenhånd, har kjøpt cd-er. :)

Jeg fant nettopp bloggen din, og denne vil jeg følge med på :)

Monica Myrvang Friis

23.05.2011 kl.09:51

Henriette: Hei Henriette, og takk for hyggelig hilsen. Spennende utdanning du holder på med, og jammen ikke verst å prøve lære seg tegnspråk på egenhånd! Kan tipse om en app til Iphone, der du skriver ordet du ønsker, så blir det vist med tegn. Om du ikke bruker iphone, finnes det en lik side på nett som også er gratis og åpen for alle..husker ikke adressen i farta, men er du interessert, må du bare gi et pip, så skal jeg finne den til deg :)

Sunniva

29.05.2011 kl.22:54

Du har utrolig vakre barn!

HanneH

31.08.2011 kl.19:21

Hei!

Gla for at jeg datt innom bloggen din!

Jeg har en lillebror med downs, det er 9 år imellom oss og han er i dag 14 år (gud som tia går!). Vi bruker fortsatt litt tegn til tale sjøl om han har blitt kjempe flinkt til å prate med åra så er det kjekt å ha når en vil kommunisere uten lyd, eller legge litt mer vekt på den en sier :) Vi har hatt gode erfaringer med tegn-til-tale hele veien, tegnene kom på løpende bånd og ble over 200 før bruken dabba av litt : ) Håper dere har lært masse, det gjør hverdagen litt enklere!

Liker forresten at du blogger litt om sying også, akkurat fått symaskin i hus og den bråker litt så fort jeg får tid innimellom alt anna :)

HanneH

Gry Nilsen

23.05.2012 kl.20:42

emil & oss <3

hva heter den app'en?

Stine Bay-Christensen

08.01.2014 kl.00:22

Hei!

Bloggen din er virkelig fin! Synes det er interessant å lese om tegnspråk.

Jeg er selv døv, bruker tegnspråk og har nylig startet et enkeltpersonforetak som heter Tegnspråkverden.

Mitt mål er å lage produkter på tegnspråk som plakat, kopp, navnlapp, barnehage/skole materieller.

Nå selger jeg Tegnspråk kalender 2014, kanskje dette er noe for Ingrid?

Handalbefatet plakat med tegning av dyr, mat osv med tegn kommer i løpet av Januar.

Det er bare å sjekke på facebook.com/tegnspraakverden og se. Hjemmesiden er under konstruksjon og vil være klar i slutten av januar måned.

Ellers ønsker jeg dere all lykke til med å lære dere tegnspråk :)

Mvh

Stine Bay

Skriv en ny kommentar

Monica Myrvang Friis

Monica Myrvang Friis

39, Arendal

Nordlandspie i sør. Er gullsmed av yrke, men for tiden er jeg student ved siden av å jobbe i sybutikken Arendal. Har tre døtre; Mille på 2, vakre Ingrid med Downs syndrom på 3, og stor-jenta mi på 18. Min mann og jeg har bosatt oss på Tromøya, i et hus fra 1924. Gammelt, sjelfullt, og under seriøs oppussing. Søm er min hobby, og her legger jeg ut bilder av ting jeg syr. Jeg syr helst til mine døtre, men når jeg syr mer enn vi bruker selv, legger jeg det ut på "SewingBird", min lille nettbutikk på epla.no. Kikk gjerne innom der også! Innimellom kommer også andre ting fra mine dager. Mennesker med downs syndrom har også en helt spesiell plass i mitt hjerte. Velkommen!

Kategorier

Arkiv

hits